Algemeen

Hoe word ik docent in het basisonderwijs of hoger onderwijs?

Hbo-opleiding leraar basisonderwijs (pabo)

De voltijdopleiding aan de pabo duurt 4 jaar. Tijdens het 3e jaar gaat u zich specialiseren. U kunt kiezen voor het jonge kind van 4 tot 8 jaar. Of voor de leeftijdsgroep van 8 tot 12 jaar.

U kunt de pabo ook in deeltijd volgen. U combineert de studie dan met leren in de onderwijspraktijk.

Korte lerarenopleiding als zij-instromer

U kunt als zij-instromer de lerarenopleiding in 2 jaar doen. U heeft hiervoor een afgeronde hbo-opleiding of een universitaire opleiding nodig.

Universitaire lerarenopleiding

De Academische Lerarenopleiding Primair Onderwijs (ALPO) duurt 4 jaar. Deze studie is een combinatie van de universitaire studie onderwijskunde en het hbo-programma van de pabo. Zo kunt u studeren en tegelijk uw onderwijsbevoegdheid halen. Voor deze lerarenopleiding heeft u een vwo-diploma of een propedeuse van de pabo nodig.

Docent speciaal onderwijs

Als u in het speciaal onderwijs wilt werken heeft u een onderwijsbevoegdheid voor het basisonderwijs nodig. Daarnaast moet u vaak een aparte opleiding volgen voor het speciaal onderwijs.

Docent hoger onderwijs

De overheid heeft geen bevoegdheidseisen voor het hoger onderwijs opgesteld. Wilt u docent in het hoger onderwijs worden? Dan heeft u in de meeste gevallen een diploma nodig van een hbo-opleiding of een wetenschappelijke opleiding.

De eisen waaraan u moet voldoen verschillen per onderwijsinstelling. Ook hangen deze eisen af van het type werk dat u gaat doen. De hogeschool of universiteit van uw keuze geeft informatie over de voorwaarden die zij stellen.

Inschrijven bij hogeschool of universiteit

U kunt zich via de website van Studielink aanmelden voor een opleiding aan een universiteit of een hogeschool. Dit geldt niet voor een particuliere opleiding in het hoger onderwijs. Bij die opleidingen schrijft u zich rechtstreeks in.


Informatie over dit hoofdstuk
Datum laatste aanpassing: 2015-07-22 13:26:29
Licentie: CC0 1.0 Universal
Taal: nl-NL

Download: HTML | CSV | Excel | JSON