Algemeen

Hoe word ik docent in het voortgezet onderwijs?

Tweedegraads bevoegdheid

De tweedegraads bevoegdheid kunt u op verschillende manieren behalen:

  • Via een hbo-lerarenopleidingen voortgezet onderwijs. Naast didactiek bestaat het lesprogramma uit vakkennis, een stage en keuzevakken. Tijdens de stage werkt u als leraar in opleiding (lio) op een school. Om toegelaten te worden tot de opleiding, heeft u een havo-, vwo- of mbo-diploma (niveau 4) nodig. Heeft u deze diploma's niet en bent u ouder dan 21 jaar, dan kunt u deelnemen aan een toelatingsonderzoek en eventueel toch aan de opleiding beginnen.
  • Via een hbo kopopleiding na een hbo of wo bachelor. Studenten die bijvoorbeeld een hbo-bachelor bedrijfskunde hebben gedaan, kunnen via de  kopopleiding een tweedegraads bevoegdheid halen voor leraar wiskunde.

Met een tweedegraads bevoegdheid kunt u lesgeven aan:

  • de eerste 3 jaar van havo of vwo;
  • het vmbo;
  • het middelbaar beroepsonderwijs.

Bevoegdheid behalen via educatieve minor

Via een educatieve minor (wo) tijdens de bacheloropleiding aan de universiteit kunt u een bevoegdheid halen voor een deel van het tweedegraadsgebied.

De educatieve minor bereidt universitaire bachelorstudenten voor op een baan als leraar in de theoretische leerweg van het vmbo en de eerste 3 jaren van havo en vwo. Zij lopen onder meer een praktijkstage. Als de student hierna een vakmaster en educatieve master volgt, kan hij ook een eerstegraads bevoegdheid halen.

Eerstegraads bevoegdheid

Met een eerstegraads bevoegdheid kunt u lesgeven aan alle leerjaren van het vmbo, havo en vwo. U kunt de bevoegdheid halen via een lerarenopleiding aan een hogeschool of een universiteit. De hbo-opleiding is een vervolg op de opleiding voor de tweedegraads bevoegdheid.

Het kan per universiteit verschillen welke lerarenopleidingen worden aangeboden.

Verkort traject als zij-instromer

Vindt u een 4-jarige opleiding te lang en heeft u al een hbo- of universitaire opleiding afgerond, dan kunt u de opleiding in kortere tijd volgen als zij-instromer. Het zij-instroomtraject is ook bestemd voor leerkrachten die uit het basisonderwijs komen.

Educatieve minor en educatieve master

Het is ook mogelijk om na een educatieve minor of educatieve master in het voortgezet onderwijs aan de slag te gaan. De educatieve minor volgt u tijdens uw bacheloropleiding aan de universiteit. Na afronding hiervan kunt u aan de slag in de theoretische leerweg van het vmbo (vmbo-tl) en de eerste 3 leerjaren van havo en vwo.

De educatieve master is een 1- of 2-jarige opleiding aan een hogeschool of universiteit. Het diploma van de educatieve master is een eerstegraads onderwijsbevoegdheid. Hoe de educatieve master wordt ingevuld, verschilt per onderwijsinstelling.

Werken in het voortgezet speciaal onderwijs

Als u in het voortgezet speciaal onderwijs wilt werken, moet u een onderwijsbevoegdheid hebben voor het reguliere voortgezet onderwijs. De scholen voor speciaal onderwijs willen vaak dat u nog een specifieke opleiding volgt voor het speciaal onderwijs.


Informatie over dit hoofdstuk
Datum laatste aanpassing: 2015-07-22 13:26:29
Licentie: CC0 1.0 Universal
Taal: nl-NL

Download: HTML | CSV | Excel | JSON