Algemeen

Hoe word ik docent in het beroepsonderwijs en volwasseneneducatie (bve)?

Voorwaarden docent bve

Als u docent in het bve wilt worden, moet u voldoen aan 1 van de volgende voorwaarden:

  • U bent afgestudeerd aan een lerarenopleiding of in het bezit van een tweedegraads onderwijsbevoegdheid.
  • U heeft een diploma van hbo of universiteit of een mbo-diploma met tenminste 3 jaar praktijkervaring in het beroep waarop het onderwijs is gericht, en u bent bereid om binnen 2 jaar een bewijs van voldoende didactische bekwaamheid te halen.
  • U volgt een duaal opleidingstraject waarbij u tijdens uw opleiding in het hoger onderwijs deels in het onderwijs werkt.

Lesgeven in het bve met een onderwijsbevoegdheid

U kunt aan de slag in het bve met 1 van de volgende onderwijsbevoegdheden:

  • een diploma van een lerarenopleiding voor het voortgezet onderwijs;
  • een tweedegraads bevoegdheid in algemeen vormende vakken, zoals Nederlands of wiskunde;
  • een tweedegraads bevoegdheid in beroepsgerichte vakken, zoals bouwkunde, verpleegkunde of detailhandel.

Om toegelaten te worden tot een opleiding waarmee u een tweedegraads bevoegdheid kunt halen, moet u beschikken over een havo-, vwo- of mbo-diploma (niveau 4). Heeft u deze diploma's niet en bent u ouder dan 21 jaar, dan kunt u een toelatingsonderzoek doen. Daarmee kunt eventueel toch worden toegelaten tot de opleiding.

Lerarenopleiding na afronden van bachelor of master

Het is ook mogelijk om een kopopleiding te volgen na het behalen van uw hbo- of wo-bachelor getuigschrift. De kopopleiding duurt 1 jaar en na afloop heeft u een tweedegraads onderwijsbevoegdheid. U kunt ook een lerarenopleiding op universitair niveau van 1 jaar volgen. Hiervoor heeft u een wo-master getuigschrift nodig.

Docent bve zonder onderwijsbevoegdheid

Ook als u geen onderwijsbevoegdheid heeft, is het mogelijk om in het bve aan de slag gaat als leraar. De school kan u als zij-instromer in dienst nemen als u:

  • een hbo-diploma heeft of een diploma van een universitaire opleiding;
  • een mbo-diploma heeft plus ten minste 3 jaar praktijkervaring in het beroep waarop het onderwijs is gericht. Bovendien moet u kunnen aantonen dat u een hbo- of universitair denk- en werkniveau heeft.

Zij-instromers die niet aan bovenstaande criteria voldoen, dienen eerst een assessment te doen. Als ze deze met een goed resultaat afleggen, dan krijgen zij een geschiktheidsverklaring. Hiermee kunnen zij in tijdelijke dienst worden benoemd. Om een vaste aanstelling te krijgen, moeten ze binnen 2 jaar een bewijs van voldoende didactische bekwaamheid halen. Dit bewijs kunt u halen door een pedagogisch didactische cursus te volgen.

Leren en werken tijdens duaal opleidingstraject

In het bve kunt u ook docent worden via een duaal opleidingstraject. Dit betekent dat u tijdens uw voltijdopleiding aan een hogeschool of universiteit werkt in het onderwijs. Zo kunt u alvast ervaring opdoen als onderwijsassistent, instructeur of docent bve.

Werknemers bedrijfsleven tijdelijk als leraar voor de klas

Werknemers die hun baan in het bedrijfsleven willen houden maar ook graag (tijdelijk) in het onderwijs aan de slag willen, kunnen via het bedrijf worden gedetacheerd aan een school. Zo kan een automonteur bij een instelling lesgeven in reparatie van auto's en na schooltijd bij een garage werken. Voor hen gelden dezelfde eisen als voor zij-instromers.


Informatie over dit hoofdstuk
Datum laatste aanpassing: 2015-07-22 13:26:29
Licentie: CC0 1.0 Universal
Taal: nl-NL

Meer over dit onderwerp
Hoe word ik zij-instromer in het onderwijs?
Wat is de Promotiebeurs voor leraren?
Wat is een leraar in opleiding (lio)?
Aan welke eisen moet een docent voldoen?
Welke onderwijsbevoegdheden zijn er?
Wat is de functiemix leraren en waar vind ik informatie over de functiemix?
Wanneer heb ik recht op een bovenwettelijke uitkering in het onderwijs?

Externe artikelen
Beroepsonderwijs
Volwasseneneducatie

Download: HTML | CSV | Excel | JSON